Jaarstukken 2018

Programma 6 Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening

Maatschappelijke ondersteuning, welzijn en (gezondheids)zorg

Beleidsveld

Wat hebben we bereikt?

Doelstelling

In Hoorn kan iedereen meedoen. Inwoners zorgen voor zichzelf en voor elkaar. Voor diegene die (nog) onvoldoende mogelijkheden hebben om mee te doen in de samenleving, biedt de gemeente ondersteuning.

Resultaten

Nr.

Resultaat

Status

Toelichting

01

Een passend ondersteuningsaanbod voor inwoners die dat nodig hebben.

02

Inwoners kunnen langer zelfstandig thuis blijven (zie ook programma 8.2).

03

Toegankelijk en kwalitatief (preventief) aanbod op het gebied van gezondheid, sport, opvoedondersteuning, maatschappelijke begeleiding, onafhankelijke cliëntondersteuning, vrijwilligers- en buurtinitiatieven.

04

Hoorn blijft een dementie- en mantelzorgvriendelijke gemeente.

Onder deze tabel zijn de behaalde resultaten beschreven.

05

Snellere door- en uitstroom in maatschappelijke opvang en beschermd wonen.

De Pilot Uitstroom bijzondere doelgroepen is in juli 2018 gestart. De eerste verhuizingen vonden in de herfst plaats. Ondanks de positieve samenwerking met andere gemeenten, corporaties en zorgorganisaties is een snellere door- en uitstroom vooral afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende geschikte woningen.

06

Sluitende aanpak voor personen met verward gedrag.

Het realiseren van een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag speelt zich op verschillende niveaus (landelijk, bovenregionaal, regionaal en lokaal) af. Er is een begin gemaakt met de uitvoering van de activiteiten uit het plan van aanpak ‘personen met verward gedrag regio Westfriesland’.

07

Versterkte aanpak van huiselijk geweld, kinder- en oudermishandeling.

De Westfriese visie op de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling (MDA++) is vastgesteld. Er zijn bijeenkomsten geweest met Veilig Thuis en de gebiedsteams om te investeren in de samenwerking. De wachtlijsten en het verscherpt toezicht bij Veilig Thuis zijn opgelost, mede dankzij financieel bijspringen van de gemeenten.

08

Vergunninghouders doen zo snel als mogelijk mee in de Hoornse samenleving.

In 2018 heeft gemeente Hoorn ingezet op preventieve trajecten voor vergunninghouders: maatschappelijke begeleiding is verlengd van 1 naar 2 jaar, verzuimproject om het verzuim onder jonge anderstaligen op het Horizon College te verminderen en woonbegeleiding voor jonge alleenstaande vluchtelingen (18+).

09

Fraudebestrijding en kwaliteitsborging is gerealiseerd.

Plan van Aanpak is vastgesteld door college; de implementatie wordt in de eerste helft van 2019 afgerond.

10

Hulpdiensten hebben belangrijke gegevens (zoals telefoonnummers van familieleden en medische gegevens) binnen handbereik.

Per abuis is de formulering van dit resultaat niet helemaal juist. Waar het om gaat is de activiteit die in het kader van de Actie Hulp in Nood-kaart is gerealiseerd. Huis aan huis is de Hulp in Nood - kaart verspreid.

Dementievriendelijke gemeente
Hieronder zijn de resultaten dementievriendelijke gemeente beschreven.
In de periode 2015-2018 is er in samenwerking met de partners succesvol gewerkt aan het dementiebewust te maken van onze stad. Hoewel de periode van het actieplan (2015 – 2018) per 31 december 2018 is verlopen worden onderdelen van het plan voortgezet. Er zijn in de afgelopen periode ruim 300 (zorg) professionals, gemeenteambtenaren, bestuurders, winkelpersoneel en ruim 200 buurtbewoners voorgelicht en getraind over dementie.
De intentieverklaring om te werken aan een dementievriendelijke organisatie is door bestuurders/managers van 23 instellingen en bedrijven ondertekend. Naast een aantal bedrijven is als eerste onze gemeente in 2017 uitgeroepen tot een dementievriendelijke gemeente. Er is in 2017 de website www.dementievriendelijkhoorn.nl gelanceerd.
In het kader van de wereld Alzheimer dag op 21 september 2018 is de simulatiecontainer Into D’mentia naar Hoorn gehaald. Mantelzorgers en zorgprofessionals hebben ervaren hoe het is om dement te zijn.
De trainingen en voorlichtingsactiviteiten worden voortgezet. Er wordt gewerkt aan de evaluatie van het actieplan. Deze is medio juni afgerond.

Indicatoren

Nr.

Beleidsindicator

Eenheid

 Streefwaarde
Begroting
2018

 Waarde
Realisatie
2018

Toelichting

Bron

1

Kwaliteit ondersteuning (CEO)

81

83,7

2

Ondersteuning past bij de hulpvraag (CEO)

82

85,2

3

Aantal punten bij dementievriendelijke gemeente monitor

n.v.t.

n.v.t.

Dit wordt niet elk jaar gemeten. In 2016 bedroeg het aantal punten 175.

4

Aantal toegelaten aanmelders in MO

174

5

Cliënten met een BW-voorziening

n.v.t.

216

216 voor regio, waarvan 90 Hoorn (door andere en vernieuwde registratie)

Wat hebben we daar voor gedaan?

Prestaties in 2018

Nr.

Prestatie

Status

Toelichting

01

Verbeteren van het aanbod van sociaal maatschappelijke basisvoorzieningen zoals gezondheid, sport, opvoedondersteuning, maatschappelijke ondersteuning, onafhankelijke cliëntondersteuning, vrijwilligers- en buurtinitiatieven.

Integrale inventarisatie heeft plaatsgevonden. Vanwege de complexiteit en veelomvattendheid loopt de planvorming voor de implementatie door in 2019. Hierbij worden ook de uitkomsten van de evaluatie van het subsidiebeleid betrokken.

02

Voorbereiden en implementeren van de (regionale) nieuwe inkoopcontracten per 2019 met o.a. arrangementen, prestatiegerichte financiering voor een passend ondersteuningsaanbod.

In 2018 is besloten per 2020 resultaatgestuurd te gaan werken in Westfriesland. Het jaar 2018 stond in het teken van voorbereiden en inkopen. In 2019 zal de implementatie plaatsvinden.

03

Nader onderzoek en uitwerking van de huidige dienstverlening omtrent hulp bij het huishouden waarbij specifiek wordt gekeken naar de toekomstbestendigheid en mogelijke vernieuwing.

04

Uitwerken van de vernieuwde aanpak innovatieagenda, waarbij onder meer gewerkt wordt aan:

  • toekomst bestendig en integraal sociaal domein;
  • burgerkracht versterken;
  • het oplossen van knelpunten in het systeem, bijvoorbeeld in de vorm van pilots op het gebied van doorstroming in maatschappelijk opvang, GGZ in de wijk, overgang van 18- naar 18+ en aansluiting gezondheidszorg-sociaal domein.

Er zijn in 2018 nieuwe speerpunten bepaald voor innovatie en een aanpak om hiertoe met de partners in het veld te komen. Er zijn enkele innovatieve projecten gefinancierd, onder meer GGZ in de wijk en de samenwerking met huisartsen.

05

Verder versterken van 1.Hoorn als integrale toegang tot zorg en ondersteuning.

06

Verbeteren van het preventief gezondheidsbeleid, inclusief de aanpak Jeugd, Alcohol en Drugs.

07

Uitbreiden inzet Jeugdgezondheidszorg in 1.Hoorn

08

Versterken van de positie van Hoorn als dementievriendelijke gemeente.

09

Versterken van de mantelzorgondersteuning ter voorkoming van overbelasting, in samenspraak met de doelgroep.

10

Integrale aanpak participatie en integratie vergunninghouders (zie ook programma 4.4).

11

Ontwikkeling van een expertisecentrum voor de toegang, het gebruik en monitoring van de Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen.

De ontwikkeling van een regionaal expertisecentrum is aangehaakt bij de voorbereiding op de verdere decentralisatie van MO en BW in 2021. Dit vindt vooral in 2019 plaats.

12

Pilot Uitstroom bijzondere doelgroepen: opstarten van een regionale pilot om de doorstroming van bijzondere doelgroepen te verbeteren, bijvoorbeeld personen die gebruik maken van nachtopvang (zie ook programma 8.2).

13

Onderzoeken, uitwerken en realiseren van een aanvulling op het bestaande aanbod MO en BW.

In februari zijn de resultaten van een onderzoek naar de aard en omvang van de MO en BW-voorzieningen verschenen. De gesprekken met de zorgorganisaties lopen nog. De realisatie is mede afhankelijk van de resultaten van de mate waarin de uitstroom uit MO en BW op gang komt.

14

Ontwikkelen van een multidisciplinaire aanpak voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

15

Actieve inzet op fraudepreventie en -bestrijding en toezicht op de kwaliteit van de geleverde zorg.

16

LHBTI: actieve inzet op anti-discriminatie in het algemeen en in het bijzonder LHBTI. Hierbij is specifieke aandacht voor jongeren.

17

Uitvoering geven aan het Verbeterplan van de gemeente Hoorn naar aanleiding van het casusonderzoek van de Inspectie naar aanleiding van een calamiteit in de gemeente Hoorn.

18

Huis aan huis verspreiden van een 'In geval van nood'-kaart. De dekking vindt plaats uit de decentralisatie-uitkering MO/VB/OGGz.